2008. január 2., szerda

Mi legyen a jelenlegi kapcsolatainkkal?

Úgy hiszem, a férfi és a női nem különböző energiáinak összeötvözése a párkapcsolaton belül is megvalósítható - de csak akkor, ha mindkét fél megérti a folyamat dinamikáját, és közösen munkálkodnak a cél eléréséért. Egyedül hozzáfogni sokkal nehezebb.
A párok számára az a megoldás kínálkozik, hogy amikor a hatalmi harc kitör, térjenek vissza a szeretethez. Valamelyik partner, esetleg mindkettő elégedetlen a másikkal, de ennek az az oka, hogy párjuk nem képes megfelelni a rájuk vetített ideális, mágikus szülőképnek, belső energiaforrásuk pedig gyengébb a kelleténél. Azért van szükségünk arra, hogy párunk felnöne az ideál szerepéhez, mert akkor lelkileg megnyugodhatunk, arra számítva, hogy a partner majd gondoskodik biztonságunkról. Ez a kivetítés - és voltaképpen az egész elképzelés, hogy a belső isteni energia pótlására egy másik emberhez forduljunk - sohasem válhat be, és mindig hatalmi harc a vége.
A megoldás a szeretet és a belső biztonság állapotának helyreállítása, még akkor is, ha éppen dúl a csata: minden erőnkkel partnerünk felemelésére kell törekednünk. Erre akkor képes az ember, ha korábban már átélte a misztikus, transzcendens kapcsolat élményét, így annak emlékét felidézve most visszatérhet hozzá. Más szóval a szeretethez valóvisszatérés nem elvont fogalom, hanem valóságos cselekedet, amelyben az ember felidézi a belső isteni energiából fakadó szeretet és a biztonság állapotát.
Hogy ez valóban megtörténik-e, azt ismét csak mindenkinek magának kell felmérnie. A Csodatanfolyam szerint két ember a veszekedés kellős közepén is elérheti ezt az állapotot, ha elég mélyre merülnek a szeretetben. Csakhogy a hatalmi harc kellős közepén nagyon nehéz ezt megvalósítani. A legtöbb ember számára, aki rossz kapcsolatban találja magát, a fizikai különválás tűnik megoldásnak - legalábbis az együtt töltött idő csökkentése. Azonban ez is csak akkor segít, ha az így szerzett időt mindkét fél a misztikus megnyílás, a transzcendens élmény átélése érdekében használja fel (nem egy újabb kapcsolat felé nyit), és így szerzett képessége birtokában tér vissza a kapcsolatba.
Mitévők legyünk azonban olyankor, ha szívünk mélyén azt érezzük, hogy a kapcsolat egyszerűen, alapvetően elhibázott? Hagyjuk ott az egészet? Sokan ezt a megoldást választják, de ha nem találjuk meg önmagunk teljességét, mielőtt egy következő szerelmi kapcsolatba bonyolódnánk, ismét csak a régi mintákat fogjuk ismételgetni.
Honnan tudhatjuk, hogy készen állunk, hogy sikeresen megteremtettük az egyensúlyt a férfi és a nő között önmagunkban? Vannak olyan terapeuták, akik szerint mindegy, milyen felkészültnek véljük magunkat, mindegy, milyen magas energiaszintre jutottunk egyedül, a belső szeretet és biztonság próbáját csak kapcsolataink adhatják meg, és ezzel magam is egyetértek. Az is meggyőződésem azonban, hogy a belső forrásból fakadó energia és biztonság a siker legfőbb záloga.

/részlet James Redfield, Mennyei látomás könyvéből/

Nincsenek megjegyzések: